Εστιατόριο Αρισμαρί & Βάρσαμο
  • Home
  • Χώροι
  • Γεύσεις-Κουζίνα
  • Τα νέα μας
  • About
  • Reservation

Αντικριστό Αρνί των βοσκών του ψηλορείτη και του Ομήρου

13/5/2014

0 Comments

 
Picture
Το αντικριστό αρνί είναι ένας αρχαίος τρόπος ψησίματος (υπάρχει και ομηρική αναφορά) σε αντίθεση με το σουβλιστό αρνί που ως έθιμο μας ήρθε τα τελευταία χρόνια από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το αντικριστό αρνί των βοσκών του ψηλορείτη και της αρχαιότητας, ως τρόπος ψησίματος που διατηρείται έως και τις μέρες μας, γίνεται με τον τεμαχισμό του ζώου στα τέσσερα και στην συνέχεια το πέρασμά του σε σούβλες που τοποθετώνται αντικριστά γύρω από την φωτιά.

Το ψήσιμο γίνεται μόνο με την φλόγα, χρειάζεται χοντρό αλάτι και ο απαιτούμενος χρόνος είναι περίπου 2,5 ώρες.


Το αποτέλεσμα βέβαια εξαρτάται και από την μαεστρία και την εμπειρία του ψήστη.


0 Comments

Βουνίσια και γήινη μαγειρική,

3/5/2014

0 Comments

 
Picture
Στον οδηγό των εκδόσεων Le Monde και Les Livres du Tourisme αναφέρεται :

"Η Κρήτη είναι πραγματική περίπτωση εντοπιότητας (terroir που λένε οι Γάλλοι), αλλά και εδώ ισχύει ο κανόνας του οικοσυστήματος που παράγει μαγειρικό σύστημα. Απλώς στην Κρήτη είναι οφθαλμοφανές, αφού ακόμη και η χλωρίδα και η πανίδα διαφέρουν από τις αντίστοιχες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα ιδιαίτερά της βότανα και χόρτα όπως το δίκταμο, το σταμναγκάθι ή οι παπούλες είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Βουνίσια και γήινη μαγειρική, η κρητική, έχει λίγο ψάρι στο διαιτολόγιό της και με σύγχρονες μάλλον συνταγές, είναι όμως παγκόσμιο πλέον παράδειγμα ορθής διατροφής με πολλά χόρτα, λαχανικά και λάδι.

Με ενετικές και ανατολίτικες επιρροές –η τελευταία από τους πρόσφυγες με την καταστροφή του ‘22- η Κρήτη έχει κουζίνα με έντονο χαρακτήρα, με πρωτότυπα πιάτα και πρώτες ύλες. Τέτοια παραδείγματα είναι το :

γαμοπίλαφο με στάκα, οι χοχλιοί (σαλιγκάρια) με χόνδρο ή λαχανικά, η τούρτα (κρεατόπιτα), η γραβιέρα και το φουριάρικο (αγριοκάτσικο) που σερβίρονται με μέλι (σαν αυτό από τη βυζαντινή συνταγή), τα αλμυρά ή γλυκά μυζηθροπιτάκια αλλά και οι μεζέδες για την τσικουδιά ή τη ρακή.

Είναι άκρως ενδιαφέρουσα η μελέτη της κρητικής γαστρονομίας, με το ιδιαίτερο λεξιλόγιο, επειδή, ως κλειστό σύστημα, έχει κρατήσει τις μνήμες του απώτερου παρελθόντος: αρχαίου, βυζαντινού, ενετικού, ανατολικού. Επιπλέον παρουσιάζει ενδιαφέρον από τη σκοπιά της υγιεινής διατροφής. "



0 Comments

    Archives

    December 2015
    April 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    July 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    December 2013

    RSS Feed

    Categories

    All
    Γιορτή
    Εκδηλώσεις
    Εκδηλώσεις
    Ηράκλειο Αξιοθέατα
    θεωρητικά
    θεωρητικό
    Κρητικές βραδιές
    Κρητική διατροφή
    Μαγειρική

Παραδοσιακό Εστιατόριο-Ταβέρνα
"Αρισμαρί & Βάρσαμο"

Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 10,
Πλατεία Ιστορικού Μουσείου, Ηράκλειο

Τηλ.2810300670, Κιν: 6948 750822

  • TripAdvisor